Guanyadors edició 2013

El disseny  d’un sistema modular d’habitatges d’emergència a Colòmbia per suplir les necessitats bàsiques en una situació post-catàstrofe com la viscuda pel fenòmen de la Niña l’any 2010-2011, que va causar una gran destrucció de cases i edificis i de les infraestructures públiques a la zona, ha estat el projecte guanyador aquest any als 14ns Premis CODIC Projecte Fi de Carrera.  Els guardons es van lliurar ahir al vespre al Museu del Disseny de Barcelona- Dhub, organitzats pel Col·legi Oficial de Dissenyadors d’Interiors i Decoradors de Catalunya (CODIC).

Sota el títol “Teixits d’Emergència”, la premiada Helena Bayona, de l’escola ESDi, ha plantejat el projecte como una unitat d’allotjament que permet un creixement progressiu de la casa d’acord a l’increment de necessitats de la família a mesura que es va apaigavant la situació d’emergència. En el disseny del projecte s’ha tingut present el concepte de sostenibilitat amb un habitatge que permet el màxim aprofitament del sol, les brises i l’ombra, a més dels diferents elements passius de condicionament tèrmic. També es planteja l’ús de sistemes de reciclatge d’aigües de la pluja que permeten un òptim ús de l’aigua, aconseguint construccions de baix consum i baixa contaminació.

Alberg de peregrins al Camí Primitiu de Santiago

El segon premi va recaure en Blanca Rocaspana, de l’escola Eina, pel seu projecte “Nou alberg de peregrins al camí primitiu de Santiago. Casa Sierra”. Es tracta de l’adequació d’una casa d’àmbit rural, les construccions annexes i l’espai exterior, per a un nou ús com a albert de peregrins.

 

L’ubicació d’aquest projecte és un nucli rural gallec, situat en la ruta Primitiva del Camí de Santiago. El projecte proposat inclou una part important de preservació del patrimoni, al mantenir i destacar elements de l’arquitectura tradicional gallega com l’horreo, el forn de pa i el paller originals. El repte d’aquest disseny ha estat  aconseguir un nivell de confort propici per al descans de peregrins i alhora mantenir la idea del companyerisme, l’hospitalitat i les sensacions de viure una experiència d’aquest tipus.

Una botiga de fabricació de caramels artesans, tercer premi

Amb el projecte “L’espiell. Caramels artesans”, Ivan Fuentes Orri, de l’Escola d’Art d’Olot va obtenir el tercer premi. El disseny és una botiga de caramels que torna als orígens d’aquest ofici, amb el principal atractiu que l’elaboració d’aquests dolços es realitza a la vista de tots el clients i curiosos. L’objectiu, per tant, es relacionar el taller de l’artesà amb la botiga perque la gent pugui observar de prop el màgic procés de l’elaboració dels caramels.

Degut a que el projecte elabora un tipus de producte diferent a la resta de l’oferta del mercat, l’emplaçament d’aquest havia d’ésser en una gran ciutat i ben situada dins de’lla. Per això s’ha escollit el carrer Migdia, a la ciutat de Girona, en un local que fa cantonada, molt a prop de l’estació de tren, del casc antic, la Universitat i La Rambla. Aquesta ubicació permet canalitzar un gran volum d’afluència de gent cap al local.

Menció d’honor

En aquesta edició també es va donar una menció d’honor al projecte “Centre de Submarinisme Dive Center Roca Negra” de Núria Giménez Garcés. Es tracta d’una proposta de canvi d’ús de l’espai que ocupen diverses vivendes situades en una cala molt petita al poble de Palamós (Girona) en un centre de submarinisme acompanyat d’un petit bar i unes instal.lacions per a que els socis es puguin reunir i gaudir de tot el que envolta la cultura submarina

25 projectes presentats

En aquest nova edició dels Premis CODIC Fi de Carrera s’han presentat un total de 25 projectes procedents de totes les Escoles de Disseny d’arreu de Catalunya. D’aquesta xifra, es van seleccionar 12 projectes que es van sotmetre a la valoració del jurat que ha participat en aquesta edició.