Guanyadors edició 2012

Originalitat, elegància i professionalitat en els projectes

premiats als 13ns Premis CODIC Projecte Fi de Carrera

El disseny d’un restaurant al far de Calella aprofitant al màxim la llum i els efectes que provoca al seu interior; la rehabilitació i reforma d’una casa del Passatge Piera de la Colònia Castells en una vivenda social de gestió pública; i el disseny d’un nou concepte de botiga pop-up amb forma de vagons per promocionar una línia de producte han estat els projectes guanyadors en la darrera edició dels Premis CODIC Projecte Fi de Carrera, organitzats pel Col.legi Oficial de Dissenyadors d’Interiors i Decoradors de Catalunya.

La professionalitat, l’elegància, l’aprofundiment en el desenvolupament de l’interiorisme, l’originalitat i la precisió són, entre d’altres, els qualificatius que reuneixen els projectes guanyadors de la 13a edició del Premis CODIC Projecte Final de Carrera, que any rere any, premia els alumnes graduats i diplomats en disseny d’interiors i els PIDO, en l’especialitat de projecte i direcció d’obres, procedents de les Escoles Superiors de Disseny d’Interiorisme de Catalunya. L’acte de lliurament dels guardons va tenir lloc el dimarts a les instal.lacions de CasaDecor, a Barcelona.

La llum del far de Calella, prioritat per dissenyar un restaurant

Cristina Muñoz Grau, de l’Escola Llotja, ha estat la guanyadora del primer premi pel seu projecte “Restaurant La Llum del Far”. El jurat ha valorat la resolució del seu treball amb elegància i amb un especial equilibri entre funcionalitat i estètica. El “Restaurant La llum del far” és un projecte que es situa en un entorn privilegiat, el far de Calella i que centra tota l’atenció en la llum i els seus efectes, que es correspon amb l’origen i raó de ser del mateix edifici on es situa. La proposta tracta de recuperar un dels edificis emblemàtics i especials de les nostres costes, fins ara en desús. L’objectiu es facilitar-ne l’accés i el gaudir de l’experiència de la cuina mediterrània en un entorn singular.

La prioritat de la llum i el seu tractament a l’interior de l’edifici, per mitjà de la cúpula central de vidre, on el joc de llum i ombres provocat per la gelosia centra sobre la predominança del blanc, present a tot els restaurants, és clau per entendre el plantejament del projecte.

Una botiga que provoca sensacions i interactua amb el visitant

El segon premi ha estat per Eva Capellera Costa, de l’Escola d’Art d’Olot, pel seu projecte “Pop Up Store Dolze Gusto”. La finalitat d’aquest treball ha estat promocionar una marca mitjançant el disseny d’una botiga que pretén cridar l’atenció del públic i atreure’l al seu interior. La idea principal és que el visitant conegui el producte i que ell mateix en pugui ser partícep. El que realment interessa és la manera com es presenta el producte i les sensacions que pot provocar.

Sota aquestes premisses el resultat són diferents mòduls o vagons transportables que emmagatzemen les necessitats que es poden anar utilitzant al local. El jurat ha guardonat el projecte per la seva originalitat i la manera de presentar una nova exposició de producte.

Una vivenda social de gestió pública

Per últim, Elisabet Raton Martínez, de l’Escola Deià, ha obtingut el tercer premi pel seu projecte “Rehabilitació i reforma de la Casa nº10 del Passatge Piera”. El projecte pretén no només abastar els aspectes tècnics d’un possible model de rehabilitació, basat en unes pautes de recuperació arquitectònica, sinó també convidar a la reflexió vers un model sostenible de ciutat generada.

Aquest treball permet tractar el disseny d’interiors més “social”, el que s’allunya d’esteticismes i pressupostos exorbitants per mostrar una cara més humana d’aquesta professió. Més enllà de números, mides, lletra, ordenances i normatives, es situa en primer pla la veu social i les necessitats de les persones que habitaran l’espai, que són els que conformen la història d’aquest barri. Aquest projecte recorre aspectes de Patrimoni, amb un elevat contingut social ‘ està realitzat amb l’esperança de ser útil i funcional.

Juntament amb els projectes premiats s’han presentat també els nou projectes restants que han estat finalistes. La 13a edició del Premis CODIC Projecte Fi de Carrera ha recollit, un any més, el millor del disseny d’interiors per part dels alumnes procedents de les Escoles Superiors de Disseny d’Interiorisme de tota Catalunya.